tisdag 31 maj 2011

Citadel Finecast recension

Hej

Nu har jag köpt min första finecast modell, en Dark eldar Succubus
så nu ska jag skriva och svara på en del frågor om just finecast.

Då börjar vi , idag kollade jag på ca 40+ fincast modeller , hittade inga större fel på dem en del flesh.
Någon skavank men absolut inget så farligt som en del säger.
Efter en lång stund valde jag (med hjälp från min snälla och tålmodiga flickvän) tillslut Dark eldar minin
ville ha något jag inte målat innan och även en modell med mycket detaljer , tänkte att en klen dark eldar säkert kan ha mer fel än en stor marine , men min dark eldar hade knappt några fel alls !
Så för det första så är paketen snygga och lyxiga , älskar att man har en bild på modellen och att man kan se vad som är i , dock är den svår att öppna så man få ta till saxen.
(klicka på bilden för att se den störe)

Så efter jag öppnat och kollat nog på modellen blev jag riktigt glad den var inte alls dålig eller trasig , inte mycket mer "skräp" än på metall modellerna , efter jag rengjort modellen märkte jag dock hur otroligt MJUK den är , lite gummiaktig nästan.

väldigt böjbar men det var mindre positivt i min mening. Just vapen och sådant blir lite för mjukt. Modellen var även lätt att göra rent och limma ihop ! (använd super lim inte plast lim)


Sammanfattning !!
PLUS
 1. modellen väger knappt något
 2. modellen är väldigt lätt att jobba med
 3. förpackningen
 4. Den har faktiskt klarare och skarpare detaljer

MINUS

 1. Modellen är för mjuk
 2. det finns lite för mycket att rengöra
 3. störe risk för miscasts än med metall

Totalt 7 av 10 kaffe koppar

Fråga allt vad ni orkar ska svara på allt !

13 kommentarer:

 1. Det är ju bara positivt att modellen är mjuk, då tål den mer om den skulle dimpa i golvet.

  Sen att där är för mycket att rengöra, vad jag har sett så är där inte lika mycket att rengöra som på deras vanliga plastfigurer, där är alltid löjligt mycket mould lines.

  Bra bilder och bra artikel.

  SvaraRadera
 2. Det var en rolig artikel, jag kommer att fixa mig en fine cast fast jag är sur på GW. jävla plastic crak !!!

  tycker det är roligt att du använder dig av samma system som mig (kaffe koppar) fett nice :D

  jag gick in och editera din post lite gran, saker var lite för spretiga. men jag har inte ändra något i texten.

  SvaraRadera
 3. Att modellen är mjuk är väl både bra och dåligt
  den går inte sönder i väskan eller av att ramla i golvet men samtidigt gör det liks jobbigt att jobba med en så mjuk yta

  men sen så är det ju en eldar dom är ju sjukt små och klena som modeller en biffig ork eller marine är nog mycket hårdare!

  Muffin: haha va är oddsen på det , hade ingen aning att du använde dig av kaffe koppar med , skrev artikeln efter en kopp kaffe men nu få det allt bli officiellt betygsystem tycker jag

  SvaraRadera
 4. Tror det är "flash" du tänker på. Det tunna "joxet" där formen delas. Vilket är sjukligt tråkigt att ta bort på en massa plastfigurer :)

  Ser ut som en kul modell att måla. Dyrare eller ej så verkar det iaf vara ett steg framåt för målare men kanske inte lika kul för flavour of the month gamers :)

  SvaraRadera
 5. Jag tror ni både menar "flesh"=ung. gjutskägg i detta sammanhang.:)
  Då flush = spola och flash = blixt.
  Mycket trevlig och bra recension av nya finecast, ska bli spännande att arbeta med dem själv när jag får hem min. Det blir en wood elf med great
  weapon för min del.

  SvaraRadera
 6. http://www.games-workshop.com/gws/content/blogPost.jsp?aId=16800012a

  Nope, flash :) Engelska är ett helgalet språk, ingen ordning alls. Lyckligtvis så har min svenska inte tagit stryk ännu, men man vet aldrig vad som händer i framtiden:) Fast jag är ganska säker på att stjärnor som flyttar hit och kommer hem med fet amerikansk accent och blandar in en massa engelska hela tiden bara fejkar. Speciellt som de snackar med fet svensk accent fortfarande:)

  På tal om finecast, de ser attans mycket bättre ut omålade än vad omålad metall eller plast gör :)

  SvaraRadera
 7. För den som ens överväger att skaffa "Finecast" (bara namnet är ett skämt) bör ta en snabb titt på "Finecast reviews" på nätet. Har sett fler felgjutna och totalt förstörda modeller sen GW släppte det här skräpet än jag gjort under hela min samlade tid inom figurspelshobby.

  Det är en skitprodukt utan kvalitetskontroll. Senaste nyheten var att figurerna böjer sig i hög rumstemperatur, folk som bor i varma länder, eller transporterar figurerna i en armycase i bilen en varm sommardag kommer hitta warpade modeller i väskan.

  Lycka till med att alla fyndiga horn och spikar på varje GW modell kommer överleva att bli nedstoppad och upp-plockad ut en transportväska men än 1 gång pga materialets bräcklighet och figurernas tunna spröda delar.

  Som lite underhållning rekommenderar jag den här killens photobucket album över hans "Finecast" inköp och då är detta bara senaste länken med skräckexempel som går att hitta på sidor som Lead Adventure Forum / The Miniature Page http://s1106.photobucket.com/albums/h376/mechanicalhorizon/?action=view&current=P1010062.jpg#!oZZ1QQcurrentZZhttp%3A%2F%2Fs1106.photobucket.com%2Falbums%2Fh376%2Fmechanicalhorizon%2F%3Faction%3Dview%26current%3DP1010067.jpg

  Som ni märker så står det bla 2002 på ena figurens bas, så det är inga anpassademodeller utan troligtvis även gamla tennformer som används till gjutningen.

  Riktigt bra PR dem kommer få resten av sommaren.

  SvaraRadera
 8. Det enda folk är överens om är att om man ska sponsra GWs senaste jippo så ska man iaf försöka köpa modellerna i butik där man kan ta en titt på hur figurerna är gjutna. Det finns inte en chans att man köper den här produkten i blindo.

  SvaraRadera
 9. Finecast har fått onödigt mycket skit
  visst det finns en del miscasts och det är riktigt dåligt av GW att inte ha bättre kontroll på vad som läggs i lådan.
  Men tänk på att det ändå är en rätt liten procent av alla modeller som är "failcast" men tydligen räknas inte det då det är coolt att hata GW

  Det med att dom är värmekänsliga är dok en annan femma det kan verkligen skapa problem på sikt , men sen är frågan hur mycket värme krävs det
  gjorde ett test och la ut spruen min modell kom på i sole idag (ca 34c i skarp sol) men inget hände

  SvaraRadera
 10. "...incredibly detailed, high-quality resin kits..."

  Det är vad GW säger om sina Finecast. Efter att ha kollat runt på lite bilder så måste jag säga att de inte lever upp till beskrivningen.

  Det är möjligt att det är en relativt låg felprocent på Finecastmodellerna, men den känns ändå för hög för att inte kritiseras, eftersom det skall vara en högkvalitativ produkt, med ett högre pris än föregångarna i metall.

  Det jag stör mig på är att de inte bemödat sig med att göra nya sculpts eller formar (som det verkar), vilket säkert bidrar till alla gjutskarvar och felgjutningar. Det har väl en ekonomisk förklaring kan jag tro, men ändå.

  Med det sagt, om GW får ordning på gjutningarna har de trots allt riktigt snygga modeller som gör sig väldigt bra i resin om bara materialet inte är för mjukt (warping).

  SvaraRadera
 11. jag tycker att det är underligt att man, när man köper några av marknadens dyraste, modeller nöjer sig med defekta produkter. jag kan tänka mig att vissa modeller är jättefina i finecast men en del andra är dömda att haverera i värm. en stegrande häst, till exempel. hur kommer jain zaar, som bara står på en tåspets fixa detta tro?

  SvaraRadera
 12. en sak att tillägga i denna diskussion är att att alla finecast modeller som släpps är recasts på befintliga metallmodeller dvs att metall figgen o fincast figgen har samma detaljer. det man kanse är att detaljerna är skarpare. Det man kommer att se är att de kommer kunna göra mer detaljer på nya figgar..

  SvaraRadera
 13. Alla modeller som kommit i Finecast har inte funnits i metall innan. De nya figurerna till Ogre Kingdoms tex.
  Har köpt på mig ett gäng Finecast Ushabti, inte ett enda fel på tolv modeller, dock warping, speciellt på långa vapen.
  Håller inte med att de har marknadens dyraste modeller.
  En plast sprue i blister med små options kostar 100 kr från GW. En blister med en metall caster till Warmachine kostar 110 kr och mer.
  Nackdelen med prisbilden hos GW är att man behöver många modeller, men Privateer Press är inte långt efter då det nu är standard med 50 poängs matcher.

  Tycker att det enda som är märkligt med GW är deras introverta kund och independent retailer politik.

  /Jens

  SvaraRadera