torsdag 6 september 2012

We will alway´s have paris. Massive Voodoo painting class


Massive Voodoo Painting class, Versailles

I slutet av augusti höll roman och Raffa sin första internationella ”målarkurs” i Versailles utanför Paris, kursen varade från fredag kväll till söndag kväll. Jag hade turen att få en plats till just den kursen och här följer några av mina reflektioner från den.

På fredag morgon satte jag mig på bussen ut till Arlanda men väskan full av färger, penslar och lite av varje för att vara borta över helgen. Nu bar det iväg till Paris och sedan också Versilles, lite nervöst kändes det då min franska sträcker sig inte mycket längre än till ”baugette”, ”café” och ”croisant”. Men jag visste att jag i i alla fall skulle få nått att äta och kaffe, det var mitt ”worst case senario”.

Väl på CDG flygplatsen i Paris märkte jag snart att fransmännen (och kvinnorna) pratade rätt dålig engelska, men med lappar och teckenspråk och en hel del missförstånd kom jag till sist på en buss som skulle ta mig till tågstationen i Paris. På tågstationen märkte jag att de ändå pratade rätt bra engelska på flygplatsen…och skyltningen var väl inte heller den bästa, men då jag fortfarande hade gott om tid på mig tog jag det lugnt, lyckades få lite kaffe och satte mig på ett kafé för att fundera ut en strategi. Allt löste sig och jag kom på ett tåg som skulle ta mig till Versailles, det tog kanske en 30min att komma dit. Väl vid stationen i Versailles låg platsen för målarkursen bara ett stenkast bort så efter en sväng runt kvarteret kom jag rätt (såsklart gick jag åt fel håll först). Där möttes jag av Francois (the first) som var den som organiserat det hela. Han hälsade mig välkommen och visade vart jag kunde lämna mina saker, jag mötte också en kille från Spanien, Roger och Dave från England. Det var dem jag kom att spendera nästan all tid utanför kursen med. 
Äntligen på plats i Frankrike (CDG airport)
På tåget på väg till Versailles
Efter att jag installerat mig längs bordet så dök Roman och Raffa upp. Efter att alla fått hälsa på varandra började roman med att förklara hur han tänkt sig upplägget på helgen, teori skulle varvas med praktik och framför allt, vi skulle ha roligt! Ganska snart märkte vi hans mantra ”everything happens for a reson” vilket också var den inställning han försökte förmedla under helgen.


 Vi började med att bygga ihop varsin Demonett och fick sedan börja med basen, alla fick en varsin sockel och sen var det bara att gå crazy! Roman visade ur han byggde sin kyrkogårdsbas och lite olika basmatrial. Basmaterialet var sponsrat av ”PK- Pro” och det fanns massor att välja på. Till slut valde jag ändå att göra döda träd på min bas, jag gillar känslan det kan ge och det var nått jag ville träna mer på.
Hela fredagen gick åt till att varva teori med att förbereda modellen och basen till morgondagen och runt midnatt lämnade vi lokalen, trötta men muntra! Jag sov på en camping ungefär 15min med bil därifrån, ganska enkel camping, men vi skulle bara sova där så det spelade ingen roll. Roger  (min tältkumpan) hade kommit några dagar innan och därmed hunnit sätta upp tältet som vi skulle dela. Här märkte jag att jag hade inget liggunderlag med mig, fail! Men nätterna var ganska ljumma så med en sovsäck var det inga problem, trots allt var jag så slut att jag somnade ändå, oberoende av hårt eller mjukt underlag.

Vid kl.08 på lördag morgon så gick vi upp och satte oss i bilen för att jaga frukost, vi hittade ett bageri och ett kafé som var öppet. Frukosten bestod av croisanter och kaffe, stort tack till Thomas vår vapendragare och chaufför som talade flytande franska och kunde se till att vi faktiskt fick det vi ville ha. 

Runt kl.09 var vi tillbaka till lokalen och väntade med spänning in alla deltagare och att faktiskt få sätta igång med att måla. Roman inledde med lite teori för att sedan ge oss 30min till att färdigställa det sista på baserna. Detta följdes av ännu en genomgång och sen gick vi vidare till att lägga grundfärg på modellerna. Vi använde oss av ett lager svart i botten för att sedan lägga grunden för ljuset med vit spray. När grundfärgerna torkat och vi fått en rast med en tur till ett lokal butik för att fixa lunch, middag, frukost och sånt var det dags att börja lägga våra grundfärger med en”wet-in-wet” teknik. Det här var helt nytt för mig så det tog lite tid att få det ok, men med träning kommer färdighet så jag ska definitivt försöka använda mig av den oftare.

Det första vi målade med ”wet-in-wet” var basen, Roman kallade det att skissa på modellen, att låta det växa fram gradvis och på så vis få en bättre överblick av det som händer. Ganska snart skulle sidorna på baserna målas svarta för att rama in vår ”scen”. Ganska länge tyckte man att det såg ganska konstigt ut, men helt plötsligt hände det saker väldigt fort så fort man började med detaljerna. Helt klart nått att fortsätta med när det kommer till baser, det var betydligt lättare att använda den här tekniken på större ytor då ”misstagen” inte märktes och kunde användas som en del av basen. Säkert kan man hantera även mindre ytor på samma sätt, men det kommer att krävas en hel del träning först.


När basen var ”i stort sett klar” var det dags att börja med själva modellen, huden var det första vi skulle måla. Jag valde en mörkt orange/brun färg för att jag aldrig målat ”mörkare” hud tidigare. Resultatet blev sådär, jag tror att med facit i hand borde jag gjort använt en betydligt ljusare grundton till huden men man lär så länge man lever. Min modell hann inte bli färdig, men jag planerar att färdigställa den senare. Först måste den ”mogna” en stund och jag få en chans att smälta hela helgens upplevelser.

Under söndagen så gick vi vidare till att måla ansiktet, ”true metallic” och läder samt den sista tuchen på baserna. Totalt gav det oss kanske en timme max till ansiktet, inklusive ögonen. Den snävades tidsramen var när vi fick 10min till Freehands och avsluta baserna med tex, löv, gräs och special effekter som blod. Men under press jobbar man ändå bra, man ”övertänker” inte utan bara låter slumpen avgöra, everything happens for a reson!

Nu är kursen slut och jag är åter tillbaka i Sverige, fortfarande med glädje i sinnet när jag tänker tillbaka på helgen. Det var verkligen kul att träffa Roman och Raffa, att få en chans att se flera av deras verk på riktigt istället för bara på bild.  Roman och Raffa var extremt ödmjuka, hade nära till skratt och tog sig alltid tid att titta eller förklara något en extra gång, det var verkligen ”Joy of painting!” Alla personer där var jättetrevliga och jag hoppas att jag får en chans att träffa alla igen.

Nu återstod det endast att vänta in måndagen och resan tillbaka till Sverige. Kvällen före avresan spenderade jag, Roger och Dave med en middag och reflektion över dels kursen men också livet i stort. Fantastiskt samtal mina nya vänner, det gör vi om en annan gång i ett annat land!
Bilden är tagen av Francois the first;)

Här är några av de saker vi behandlade under kursen.
Kontraster
Färgteori
Wet-inwet målning
Basning
Priming black/white
Enklare freehands
TMM (true metallic metal)
Läder

Dessutom en hel rad andra moment som man stöter på under målningen, men i grova drag var det dessa saker vi hade genomgångar på.

Har du möjlighet att vara med på en av Massive Voodoos målarkurser, ta chansen! Visst, det kostar en slant med både att resa och deltagaravgift, men det är värt varenda öre.
Totalt sett ger jag kursen 6 apor av 5 möjliga!

3 kommentarer:

 1. Låter som en rolig resa! För övrigt så är Frankrike ett väldigt trevligt land... om du kan franska. De är värre än tyskarna med att lära sig andra språk...

  SvaraRadera
 2. Inte så lite avis, var på väg att åka till Ludwigsburg i somras men ångrade mig. Målarkurs med Roman och Raffa står dock på to-do listan för 2013.

  SvaraRadera
 3. jupp nästa år kommer jag att vara på den kurssen med. L&L o det här är på min lista för nästa år, kommer bli dyrt men väldigt värt känner jag.

  roligt rapport att läsa denniz, du vet att jag kommer att dyka upp hemma hos dig väldigt snart på en målar kväll.

  kram gurkan

  SvaraRadera