måndag 18 april 2011

Fotografering!

Editerad
Ej editerad
Setup för bilderna

Tänkte jag skulle dra en sammanfattning om vad man behöver för att få en bra bild av sina modeller.


När du fotograferar modeller så behöver du ljus, och mycket av det. Antingen en blixt eller lampor, gärna 3-4 stycken. Varför man vill ha mycket ljus grundar i att man inte vill ha skuggor som döljer detaljer och målning.


Blixt, nu menar jag inte en blixt som sitter på din digitalkamera som du använder till semesterbilder eller festbilder. En extern blixt är att föredra. Den ska även inte riktas direkt mot figuren utan den ska skjutas på en yta som reflekterar ljuset över hela modellen jämnt, det kan vara ett paraply,en lightbox eller ett ljustält.


Ljus, vanliga glödlampor ger tyvärr inte så mycket ljus. Därför om du ska fotgrafera med skrivbrodslampan så behöver du flera stycken, gärna 3-4 som riktas mot figuren. Två från sidan, en framifrån och en ovanifrån. Ikea har skrivbordslampor för 29:- st. Så man kan hitta det billigt. Sen finns det ju studiolampor, de ligger på allt mellan 36w-150w och ännu högre. Dock är detta dyrare lampor och en lampa kostar runt 150:- från Hong kong. Dock är de mycket mer kraftigare och man behöver endast 2 stycken i varsin lightbox riktade mot modellen. Det viktiga med lampor är att man ställer in vitbalansen, antingen i kameran eller i något redigeringsprogram. Använder du glödlampor är det Tungsten du ska ställa in vitbalans och är det studiobelysning så ställer man in hur varmt färgen är, som mäts i Kelvin ex. 5200K.


Ljustält, är fruktansvärt användbart. Skjuter du en blixt in i sidan av tältet så blir det en mycket jämnare och störra yta. Tältet fungerar som ett förstoringsglas. Jag har bifogat en bild hur jag har testskjutet lite idag samt resultatet, en oredigerad bild och en redigerad. Som ni ser så kalrar jag mig med en blixt men där blir skuggor till vänster om modellen. Detta eliminerar du med en ljuskälla till(jag hade inte laddade batterier hemma för min andra blixt).


När du fotograferar modeller så vill du ha ett lågt bländartal, runt 15-20 för att få mer alla detaljer. När du sänker bländartalet så behöver du mer ljus, det kompenserar du genom att öka slutartiden till runt 20 sekunder. Tyvärr räcker inte det utan då måste du ha ljus med så ställ fram dina lampor eller stativ. Här är det viktigt att du även stänger av ev. bildstabilisator samt använder timer när du tar bilden. Du vill eliminera all fysisk kontakt/rörelse av kameran för annars blir bilden inte så skarp som vi vill ha den. När du fotograferar på detta sätt så sätter vi även ner ISO talet till det lägsta, du vill även eliminera allt brus som uppstår vid ett högre ISO tal.


Detta är bara en amatörs synpunkt som precis har börjat med seriöst fotograferande och det finns säkert läsare här på bloggen som ser uppenbara nybörjarmisstag men det kanske hjälper andra som vill ta bättre bilder!


4 kommentarer:

 1. Tackar! Det där var användbart. Jag använder själv bara naturligt ljus, jag fotar i ett fönster, men då är jag samtidigt begränsad till att bara kunna ta bilder när det är dagsljus. Vart köper man ett ljustält och vad kostar ett sånt, mellan tummen och pekfingret?

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att den kom till nytta :)

  Det ljustältet jag har är 80x80cm så det är riktigt stort, jag hade tipsat 40x40 finns att köpa här där jag köper det mesta av mina grejer: http://cgi.ebay.com/Softtent-40cm-16-Photo-Studio-Soft-Box-Cube-Light-Tent-/120629290024?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1610e428

  Gratis frakt och runt 7-10 dagars leverans med spårningsnummer.

  SvaraRadera
 3. Ja det var mycket bra info, Jag fota vid min diskbänk så att jag kan använda mig av lysröret som sitter där. Så dra jag på en hård slutar tid så att jag överexponera mina bilder lite gran. Jag har fasnat i att jag vill ha mycket hård kontras. Vet inte varför?? men jag kommer att prova det här iaf.

  Jag har byggt en dålig ljus låda för ett tag sen men fick dåligt resultat av den då jag hade skrivbords lampor så dom blev gula.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar med när man ser färgerna, är rätt så trisst med matta bilder.

  Du kan bygga en egen lightbox av lakan och lite balsaträ eller något som man kan göra en "box"-ram. Sen klär du lådan med lakan som är vita. Blir samma princip nästan. Sen kötter ni på med lampor runt om eller två riktigt starka lampor!

  SvaraRadera